You are here:  / Opoczno restauracja / opoczno sylwester

opoczno sylwester

opoczno sylwester
1 vote, 4.00 avg. rating (75% score)

kulinaria (2)Składniki:

0,6 dag ziemniaków
3 dymki
Pół szklanki rosołu warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki oleju
4 łyżki octu winnego
25 dag rzodkiewek
Pół puszki kukurydzy
Główka sałaty lodowej
Pół pęczka koperku.
3 łyżki musztardy
4 parówki
Sól, pieprz
Kilka gałązek zielonej pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach.
Cebulki oczyścić opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do rondla i zalać rosołem, zagotować na małym płomieniu, dodać ocet i olej, wymieszać. Sos doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Ziemniaki po odcedzeniu obrać i pokroić w plasterki, polać sosem, przykryć i odstawić na pół godziny. Sałatę, rzodkiewki i koperek umyć, rzodkiewki pokroić w cząstki, sałatę w paski a koperek drobno posiekać.
Wszystko połączyć z ziemniakami doprawić do smaku. Parówki włożyć do ciepłej wody i gotować 4 minuty, wyjąć,zdjąć skórkę i podawać z sałatką udekorowaną kleksem z musztardy i zieloną pietruszką.

Ciekawe artykuły o gotowaniu online: